ΟΠΤΙΚΑ ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΑ ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ / ΑΣΤΙΚΟ / ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ / ΚΗΦΙΣΙΑ, ΑΤΤΙΚΗ / 2015

Η κεντρική ιδέα της αρχιτεκτονικής πρότασης βασίστηκε στη λειτουργία του ανθρώπινου οπτικού συστήματος και στον τρόπο με τον οποίο ο νους αντιλαμβάνεται τα οπτικά ερεθίσματα. Ένας μικρός σε μήκος τοίχος με καμπύλη μορφή στο μπροστινό μέρος του καταστήματος φιλοξενεί την ταυτότητα της εταιρείας, ενώ παράλληλα αποτελεί σημείο προβολής. Στο εσωτερικό, η λειτουργικότητα επιτυγχάνεται αφενός μέσω του κεντρικού τραπεζιού σε μορφή «S» που διευκολύνει την κίνηση των πελατών, αφετέρου με το στοχευμένο φωτισμό στα ράφια και στους καθρέπτες που αναδεικνύει τα προϊόντα και συμβάλει στην αποτελεσματικότερη απεικόνιση του προσώπου. Ταυτόχρονα, οι περιοχές κίνησης παραμένουν λιγότερο φωτισμένες έτσι ώστε να αναδεικνύεται ο σκοπός του καταστήματος. Περιμετρικά ο χώρος αναπτύσσεται σε δύο καθ’ ύψος ζώνες. Η κάτω, στο ύψος του ανθρώπου, σχεδιασμένη με λιτές καθαρές γραμμές προβάλει τα προϊόντα. Στην επάνω ζώνη, η ξύλινη επένδυση που καλύπτει τη μια πλευρά ορίζει νοητές πορείες που χάνονται μέσα στο πατάρι, ενώ η συνέχειά της πίσω από το μικρό εργαστήριο στο βάθος του καταστήματος δίνει την αίσθηση ενός μεγαλύτερου απ’ ότι πραγματικά είναι χώρου. Στην απέναντι πλευρά, η ξύλινη επένδυση «μεταφέρεται» οπτικά μέσω των καθρεπτών που φτάνουν μέχρι την οροφή. Η αισθητική του χώρου ολοκληρώνεται με τον εναλλακτικό πίνακα οπτομέτρησης στο βάθος, έργο της εικαστικού Ζέτας Παϊταρίδη, ο οποίος προσκαλεί τους περαστικούς στο εσωτερικό του καταστήματος.
 
 
 
 
 

επιστροφή back